Dorna Art. La Vatra Dornei ai ce face

oficialCa dornean care și-a petrecut adolescența în Vatra Dornei, la începutul anilor ’90, am cunoscut/auzit adesea expresia „e frumos la Vatra Dornei, dar nu prea ai ce face”. Mult din spiritul acestei replici se regăsește și azi în orașul meu natal. Dar lucrurile par să se schimbe.

O anumită tradiție turistică și de mentalitate făcea, și încă mai face, ca orasul sa fie vizitat mai ales de turisti de vârsta a 2-a spre a 3-a, care vin să se bucure de aer curat, de băi, de ape minerale, de peisaje. Vatra Dornei, perla Bucovinei, are încă o reputație de stațiune tihnită, liniștită.  Ceea ce nu e deloc rău, însă e insuficient.

Ce ne facem cu tinerii, cu oamenii activi care locuiesc în oraș sau vizitează Vatra Dornei?

Copii, tinerii vor sa fugă, sa pedaleze, să se cațere, să învețe, să cânte, să se expună pe scenă, să SOCIALIZEZE. Vor să simtă energie în jur, care să le ofere o mai mare satisfacție decât vreun exces de bere, vin sau vodcă în vreo crâșmă dedicată.

Vatra Dornei poate mult mai mult decât e astăzi, are un potențial enorm. Turismul motivat de evenimente culturale, muzicale, artistice, de cinema sau teatru construieste în timp, un halou benefic pentru Vatra Dornei. E totuși un oraș care încearca să iasa de sub capacul fără rest al etichetei de zonă unde oamenii fac brînză, îmbuteliază ape minerale și taie cherestea.

M-am bucurat să văd că a 2-a ediție a Festivalului Dorna Art e un progres enorm față de cea de anul trecut. Un maraton de activități care a înviorat stațiunea. Poate câteodată a făcut-o un pic mai zgomotos decât sunt obișnuiți pensionarii veniți în stațiune cu bilete de la CAS.  Dar așa cum cei în etate au nevoie de tihnă, liniște, ca să audă slujba religioasă până la foișor, cei mai tineri și cu rezerve de energie vor acțiune, vor sa își cheltuie frumos aceasta energie. E loc pentru toți în parcul cu Mariane.

Festivalul Dorna Art e un semn puternic că se pot face lucruri cu inimă și cu cap, prin urmare cu bugete rezonabile. Nu cântă Smiley sau Holograf :), e drept, dar cei care vin la astfel de evenimente sunt genul de public tânăr și fidel, care va reveni măcar la anul, dacă nu mai devreme.

Ușor, ușor, fără grabă și fără amânare, prin eforturi mai mult sau mai puțin anonime, colective, tot mai mulți tineri din Iasi sau Cluj sau Suceava sau Câmpulung află că la Vatra Dornei începi „să ai ce face”. Nu e deloc puțin lucru.

PS: Aș vrea să fi fost adolescent la Vatra Dornei în această perioadă…

Foto credit: Dorna Art | Dorna Art2

 

3 4 5 7 8 9

 

 

11

Click și Ciulește!

You may also like...

1 Response

  1. Macovei Ana Maria spune:

    A fost o realizare faptul ca un eveniment de acest gen a avut loc la Vatra Dornei. Trebuie sa fie mai dese asemenea evenimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *