Rodion e o figură

Sursa foto: Cont FB Bogdan Rosca-Zasmencu

Sursa foto: Bogdan Rosca-Zasmencu (facebook)

Nu îl cunosc personal. Nu am schimbat o vorbă nici măcar în treacăt, în fața vreunei tarabe din Piața Grigorescu, așa cum se mai întâmplă între oameni. Am ascultat muzica făcută de el, dar nici aceea pe toată.

Cu toate aceste imperfecțiuni ale cunoașterii proprii pot spune că Rodion Roșca (aka. Rodion G.A.) e o figură. O mare figură.

În sala de spectacole de la Radio Cluj, plină, publicul îl așteaptă pe Rodion să își ocupe locul pe scena  al cărei decor amintește de anii ’70, ’80 ai muzicii și melomaniei electronico-pop. Sunt acolo, într-o vălmășie inspirată, benzi de magnetofon, o antenă de prins ungurii, din aia făcută după revista Tehnium, și o „paraboloică”. Una peste alta, sau una lângă alta, așteaptă tot felul de console audio cu butoane de plastic transparent pe care, ca un copil, îți vine să apeși numai așa, ca să vezi ce se întâmplă.

Muzica lui Rodion nu e ușor de asimilat. E multă disonanță, dar o disonanță, nu știu cum să spun mai bine, ….armonioasă. Chiar dânsul, cu mâna pe butonul de mag, glumește (cred). Zice că psihologii și psihiatrii din Occident au făcut un studiu privind efectele muzicii lui asupra oamenilor nervoși. Cercetătorii au ajuns la concluzia că muzica lui Rodion face ca oamenii nervoși să devină….și mai nervoși.

Muzica lui Rodion, așa cum am ascultat-o la concertul de la Radio Cluj este una destabilizatoare, totdeauna în tensiune, o căutare dureroasă, de Sisif, ca, de exemplu, cea lui Leverkühn, din Doctor Faustus.

Setup Rodion GASoția mea, care a ascultat concertul pe Radio Ciurila, m-a rugat să nu mă supăr dar ea închide radioul pentru că, ascultând muzica lui Rodion, fetița noastră de 2 luni și jumatate a început să plângă. Într-adevăr, Rodion nu face muzică pentru persoane cu neo-cortexul în formare, imatur. El face muzica asta, bănuiesc, pentru cei care au un cortex suficient de  puternic și experimentat cât să reziste elementului agresiv din piesele lui și să se califice astfel la satisfacția de a simți neastâmpărul focului sacru.

Rodion e o mare figură. În epoca plug-in, add-on, app, el povestește cum a obținut un efect sonor pur și simplu scoțând din priză un magnetofon în timp ce acesta redă sunete si muzică de pe banda. Această metodă creează un efect special, bun de suprapus peste altele, care tot așa, tot așa, ca principiu, desenează marca muzicală Rodion. Rodion mai povestește cum a înregistrat un solo de chitară pentru o piesă înregistrând separat, fiecare notă a partiturii și ansamblând ulterior, manual, succesiunea lor. A ieșit ceva care un chitarist nu poate face la chitară. Este tehnic imposibil, zice Rodion.

Care e o figură. Vine la concert cu o canadiană roșie, exact ca cele care făceau obiectul bișniței din anii ’80. Deși nu e un mare orator, și el recunoaște asta, NU are umor involuntar. Tot ce spune, serios sau amuzat, are consistență. Iar ăsta e un semn.

E un om care inspiră sensibilitate, o tristețe mascată în auto-ironie. Aici, acasă, nu a fost recunoscut, cu fapte, ca muzician de valoare. (Si de asta apreciez inițiativa Radio Cluj și a lui Tudor Runcanu. Rodion a primit un dar care să-l facă să se simtă mai acasă, acasă. ) Radio Cluj are meritul de a se alătura instituțiilor media și producătorilor din Marea Britanie, Olanda etc care au remarcat că Rodion e o figură. Și, după ce au remarcat, au acționat. Radio Cluj a plătit, cuvenit, un tribut lui Rodion, organizandu-i un concert celui care a făcut și face muzică electronică fără sintetizator. Un artist despre care îți dai seama, după primele ritmuri și sonorități distorsionate sau prelucrate, că deține acel „ceva”  care te îndreptățește să te numești artist.

(P) Ciurila.Ro a fost și ea la eveniment. Am transmis in direct concertul lui Rodion. Sunt destui ascultători ciurilari care au rămas pe ciurila.ro și au susținut această primă noastră transmisiune live. Le multumim că au ascultat și ca au suportat inclusiv micile stângăcii tehnice inerente unei premiere.

 

 

Click și Ciulește!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *