Toată povestea JAZ-ului

De la prima oră a dimineții coada din fața secției de poliție rutieră de pe strada Albac este una consistentă. E un frig de februarie, ora 7:00 A.M. Trebuie să îmi înmatriculez mașina și când văd coada de la poliție mă apucă bufeurile. Cetățenii veniți cu noaptea în cap să prindă un loc fruntaș la rând au scrijelit deja cu unghiile geamul avizierului.Probabil, să vadă ce anunțuri importavizierante au mai postat ofițerii de relații cu publicul. Au descoperit și ei, ca și mine, că nu era nimic interesant sau important acolo. Plictiseala și așteptarea în temperaturi sub cea de îngheț pot împinge omul la gesturi pe care în mod normal nu le-ar face. În acest caz vorbim de scrijelirea cu unghiile a avizierul de la poliție.

Coada numără liniștit vreo 30 de oameni veniți din județ să își înmatriculeze mașini, să le radieze, să le re-înmatriculeze, cam tot ce fac proprietarii de mașini la Rutieră. Tot vin și alții, tot vin. Partea bună e că la intrare se dau bonuri de ordine. Până la un moment oarecare, când se blochează. Nu mai dau bonuri căci s-a atins numărul maxim de oameni la coadă și sistemul nu permite.

Au timp berechet oamenii, cu bon de ordine peste doua ore sau cei fără bon, să iasă afară să fumeze, să mai discute, să mai facă fețe din alea absente, să plătească taxe la filiala CEC din apropiere. Care și aceasta acțiune prezintă o problemă. Doamna de la ghișeul CEC de acolo s-a îmbolnăvit și nu s-au mai putut plăti sumele necesare pentru ca instituția statului să îți ofere serviciile. Oamenii se enervează și pleacă spre locuri mai îndepărtate, cu funcționare de bancă sănătoase.

Între timp sala de așteptare a poliției s-a făcut plină ochi. E mai cald decât afară, prea cald. Clujeni veniți din tot județul se uită la afișajele care anunță numerele de ordine. Unii își iau o cafea de la automat. Alții citesc, alții vorbesc. Un polițist în uniformă vine și pune pe ghișeele de înmatriculări auto fluturași publicitari pentru restaurantul hotelului Royal Clasic din apropiere, care oferă un prânz la preț bun. Treaba de marketing e făcută ca la carte, într-o instituție publică: public țintă captiv timp de câteva ore, un pic iritat, la un moment dat sigur înfometat sau însetat. Știu și șefii hotelului că acolo se stă multe ore și oamenilor li se face foame…Au și agenți de marketing din interior. O ofertă pur și simplu bună pentru toată lumea.

Lângă automatul de cafea o domnișoară, picior peste picior,  cu ochii parcă un pic prea aproape de pagini, citește o carte de publicitate în limba engleză, “Simply Better”.pubela

Timpul trece greu în sala de așteptare. Treburile individuale sunt rezolvate destul de rapid dar aici sunt mulți indivizi cu treburi.

În spatele meu niște băieți cu tunsori și haine specifice, vorbesc pare-mi-se un pic conspirativ despre cum se pot înmatricula mașini aduse din Anglia și Germania, despre probleme cu serii de șasiu care apar în mai multe baze de date și alte lucruri pe care de asemenea nu le înțeleg. Au și numere auto din aceste țări la subraț.

Un tânăr cu aparență intelectuală îi explică unuia mai matur din aceeași categorie că era mai bun simbolul dacic al lupului decât cel moldovenesc al bourului. Căci bourul o fi el puternic și viril, „dar tot îl papă lupul”.

E fascinant ce fac oamenii când nu au ce face.

Îmi apare și mie pe afișaj numărul de ordine. Mă grăbesc la ghișeu. Dau actele. Îmi lipsește o copie după nu știu ce… Doamne, de ce??!!…Trebuie să o fac. Ofițerul de la ghișeu, foarte politicos și civilizat îmi spune unde să mă duc să realizez copiile și, când mă întorc, să vin direct la ghișeu și se rezolvă. Nu mai e nevoie să îmi iau alt bon de ordine. Ușurare! Ce m-aș fi făcut încă 2-3 ore de așteptare, pe cine aș mai fi ascultat cu urechea să aflu o poveste, să îmi treacă timpul?

Dar nu. Vin cu acele copii, mă duc la ghișeu și inspectorul îmi cauta un număr de mașină nepreferențial, care vine la rând așa, că e mai ieftin.

– CJ – XX – JAZ e bun?, mă întreabă polițistul amuzat și el de literele aleatorii care formeaza aproape un cuvânt.

– Perrrfect, îi zic eu. Jaz, jaz, jaz! Pam pam! Mă simt complet satisfăcut. Este mica mea victorie pe ziua de azi.

JAZ! Ăsta e deja un nume preferențial pentru mine. JAZ! Uraa! Daca venea ceva de genul KKT, PLM, PZD, MUE,trebuia să încep negociez. Nu, a venit, fără solicitare, exact ce voiam. Îmi place JAZ-ul. JAZ-ul meu.

 

Play and Drive

Click și Ciulește!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *